Igår åt vi en såå god räksoppa (Leif Mannerströms recept) och till det drack vi ett minst lika gott vin. Jag brukar inte vara så mycket för vin och alkohol överhuvudtaget, men det här var riktigt gott och endast 7% alkohol!!
Ingredienser:
600 g färska räkor
2 msk olivolja
1 st finhackad gul lök
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (1 tärning + 6 dl vatten)
1 dl torrt vitt vin (jag använde samma vin som vi drack)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar efter smak
1 knippe dill, finskuren, till garnering
1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
Gör så här:
Börja med att skala räkorna och spara räkskalen en en separat bunke. Ställ räkorna svalt så länge. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter. Sila bort räkskal och grönsaker. Häll tillbaka buljongen i en kastrull. Häll i grädde och koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Arrangera räkorna vackert i tallrikar och garnera med dill. Avsluta med att hälla över den varma buljongen.
Servera tillsammans med ett gott bröd!
Tänk att ett vin med ens namn även kan vara ens favoritvin. Vad är sannolikheten på det?!?
Lagom sött, fruktigt och bubbligt. Kan inte bli så mycket bättre i min smak!
Kram
Vilken höjdar middag sparar receptet:)
SvaraRadera