I fredags bakade jag de här snabba baugetterna som är gjorda på ca 1,5 timma.
Ingredienser:
ca 9 baugetter
1 pkt jäst
1 liter fingervarmt vatten
4 tsk salt
2 tsk socker
2 msk rapsolja
ca 22 dl vetemjöl special (man kan ev. byta ut lite av mjölet till en grövre mjölsort)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt. Häll lite vatten över jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja. Rör ner nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
Bearbeta degen med degkrokarna på elvispen 5 min.
Jäs degen övertäckt på ett varmt ställe gärna i närheten av ugnen, 25 min.
Sätt på ugnen på 275 grader. Ställ in en plåt längst ner i ugnen.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Skär degen i 9 bitar med mjölig degskrapa o forma med mjöliga fingrar till vridna baguetter lika långa som plåtens kortsida. Lägg över bröden på plåtar med bakplåtspapper. Jäs baguetterna övertäckta 15 min.
Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 10 min tills de fått färg. Släng in 1 dl vatten på den tomma plåten efter ca 1 min. Stäng luckan fort efteråt.
Saknar man varmluft på sin ugn kan man behöva ta ut plåten en stund på slutet för att baugetterna ska få färg undertill.
Lägg upp baguetterna på galler. Låt svalna före servering.
När min fina vän Jenny fyllde 30 år bjöd hon på en riktigt trevlig fest. Maten bestod av en mexikansk buffé, som innehöll massor av gott.
Kram
2 kommentarer:
Dig skulle man ha som kollega - vilken frukost!
Råkade hitta din blogg idag efter sökning på annat recept än detta gällande baguetter. Dock vill jag tacka för detta recept, blev fantastiskt gott. Piffade till mina med vitlök, oregano och basilika i degen och sedan havssalt uppepå. Mkt trevligt och uppskattas av en hobbymatlagare som en annan! :-)
Skicka en kommentar