Sidor

söndag 13 april 2014

Apelsinsemifredo med kanderad mandel och mörk choklad


Idag tänkte jag tipsa om den här riktigt goda semifredon, som jag tror skulle passa riktigt bra till påsk.
Garnera gärna även med lite apelsinskalsremsor och krossa lite maränger över så blir den ännu lite finare och påsklik.

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
4 ägg
10 st maränger
50 g mörk 70% choklad
½ dl ljust muskovardosocker
100 g kanderade mandlar
Finrivet skal från en apelsin

Garnering:
ev. 10 st maränger
ev. lite apelsinskals rippel
50 g mörk 70% choklad
50 g kanderade mandlar

Gör så här:
1. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ägg­ vitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor­na med muskovadosockret tills smeten är pösig. Vispa grädden.
2. Vänd ner de vispade äggvitorna i den pösiga äggsmeten. Vänd till sist i gräd­den. Hacka mandlar, choklad och ma­ränger grovt. Vänd ner mandel, choklad, maränger och apelsinskal i smeten.
3. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd med plast­folie. Alternativt häll smeten i två sockerkaksformar med hål i mitten. Ställ i frysen ca 4 timmar.
4. Hacka mandlar, choklad och maräng­er och blanda ihop. Strö blandningen över semifreddon och servera.

Kanderad mandel
Detta är det bästa receptet jag har provat på kanderad mandel!
3 msk ljus sirap
1,5 msk socker
½ tsk salt
200 g sötmandel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna. Låt blandningen koka ihop ett par minuter.
Blanda ner mandeln och häll alltsammans på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
Rör runt efter halva tiden.
Separera dem ifrån varandra och låt dem svalna på plåten.





TIPS!!  Fiberduken från Hööks levde verkligen upp till förväntningarna. Den fångar till och med upp löv och annat smuts som fastnar i Flingas päls. Fiberduken är just nu veckans vara på Hööks och idag är sista dagen med 15% rabatt på hela hundsortimentet!





Idag har vi fått hjälp av Patriks bror och hans mamma var gullig och kom förbi med bullar och kaffe. 

Kram


3 kommentarer:

  1. De där kanderade mandlarna som ska vändas efter halva tiden; jag hittar inte "totaltiden" de ska vara i ugnen? Kan vara jag som ser dåligt, men... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lotta, du har helt rätt!
      15 minuter ska mandlarna vara i ugnen :)

      Glad Påsk!

      Radera
  2. Tack, och glad påsk till dig också! :)

    SvaraRadera