Sidor

söndag 25 augusti 2013

Ugnsbakad lax i parmesan- och citronvinägrett med räktopping


Här kommer ett riktigt bra tips på en god kall lax som går att förbereda dagen innan. Passar perfekt till en buffé, picknick eller när man vill kunna förbereda maten i god tid. Väldigt fräsch i smaken och  laxen blev otroligt saftig.

Ingredienser:
0,5 kg laxfilé, benfri
0,5 kg räkor med skal
0,33 msk salt

Dressing:
1 dl olivolja
1 st citroner, rivet skal
och saft
1 dl parmesanost, riven
1 dl örtblandning, (se nedan recept)
0,5 msk honung, flytande
några varv med pepparkvarnen

Örtblandning:
1 knippe timjan
1 knippe basilika
1 knippe persilja
1 knippe rosmarin

Lägg örterna i en mixer och mixa dem samman.

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen i en ugnsfastform och salta den. Bred på hälften av dressingen på laxen.
Tillaga laxen mitt i ugnen till innertemperatur 55°, ca 30 min. Kyl den snabbt och förvara sedan laxen i
kylskåp övertäckt med plastfolie tills det är dags för servering.
Skala räkorna och lägg i en skål. Häll på resten av dressingen och blanda runt. Täck över med plastfolie och ställ kallt.
 Lägg räkorna på laxen vid servering



I fredags hade vi en msyig grill- och spelkväll med våra syskon. Vi bjöd då på bland annat focaccia med rosmarin och chimichurri.

Kram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar